top
Stengelui
Allium ssp
Stengelui
Stengellui-soorten op deze site
STENGELUI
Allium attaicum

STENGELUI

Allium fistulosum

De stengelui is een bladui (een voor de bladeren geteelde uisoort) met lange holle bladeren en een nauwelijks ontwikkelde en nauwelijks waarneembare bol. Een voorbeeld daarvan is de Japanse negi.

Practische zaken

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Stengelui is op een koele, droge plaats enkele weken houdbaar en in de koelkast wel 2-3 weken. Kant-en-klaar gesneden stengelui moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren.

Gare stengelui kun je tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) bewaren. Rauwe stengelui ook, mits je hem voor het invriezen 1-6 minuten blancheert.

Taalkundige aspecten, etymologie

De Engelse benaming Welsh onion is een verbastering van het Oudduitse 'welsche', dat 'vreemde' betekent, en niets met Wales te maken heeft. De soortnaam 'fistulosum' betekent 'hol'.

VERTALING STENGELUI

engels
welsh onion
frans
ciboule génte du japon
duits
hohl- oder rohrenlauch
italiaans
cipoletta, porro
spaans
ceboletta, puerro
japans
oo negi
chinees
da cong 大葱
kantonees
da cung
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Het groene deel is rijker aan vezels (voor darm) en vitaminen (vooral provitamine A, in kleurrijke groenten en vitamine C) dan de schacht. De combinatie van veel kalium en zeer weinig natrium maakt stengelui erg diuretique.

Stengelui is rijk aan mineralen (calcium, magnesium, ijzer en zoals gezegd veel kalium) en sporenelementen (koper, zink, borium, mangaan, selenium, jodium).

Samenstelling per 100 gram rauw product (WELSH ONION)

34
kcal
(140 kJoule)
1,9
gram
eiwitten
6,5
gram
koolhydraten
0,4
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
6
mg
omega-6
148
mg
cholesterol
Vitamines
1160,0
µg
vitamine A
(145,0% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,4
mg
nicotinezuur
(2,5% ADH)
0,2
mg
pantotheenzuur
(3,3% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
16,0
µg
foliumzuur (B9)
(8,0% ADH)
27,0
mg
vitamine C
(33,8% ADH)
Mineralen
16
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,2
mg
ijzer
212
mg
kalium
23
mg
magnesium
0
mg
mangaan
17
mg
natrium
49
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
½
mg
zink

RECEPTEN

Stengelui wordt veel gebruikt in de Europese keuken en bepaalde Aziatische keukens. In China bijvoorbeeld is stengelui gemeengoed in de noordelijke provicies, maar niet in de zuidelijke provincies. In de Kantonese keuken wordt stengelui vaak gecombineerd met rundvlees omdat men vindt dat stengelui de smaak ervan versterkt. In de Franse keuken wordt stengelui veelal in boter gesauteerd.

Duurzaamheid

De Altai-ui of Alium altaicum is een bedreigde plantensoort. Op de Internat=tionale rode lijst is hij aangemerkt als 'Near threatened', als gevolg van overdadige en ongecontroleerde wildpluk.
https://www.iucnredlist.org/species/201504/47600684#habitat-ecology

Bronvermelding update maart 2020

 Allium fistelosum, stengelui | Wikipedia (EN, NL, DU)  Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden  Etymologiebank stengelui | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands)  Welsh onion (raw) Know what you eat | Nutritiondata.self.com  Allium fistulosum | G. Grubben., Vegetables Prota. Plant resources of Africa (2)  Altai onion | IUCN Red List 2019-02  RAPDS and noncoding chloroplast DNA revreal a single origin of the cultivated Allium fistulsom from Allium altaicum | N. Friesen e.a. American Journal of Botany 86(4): pp 554–562. 1999
slotregel