top
Anijs
Pimpinella anisum
Anijs(zaad)
Recepten met anijszaad
ANIJS | PIMPINELLA ANISUM  ©2007

Anijszaad

Pimpinella anisum

Anijs is het zaad van een plant uit de familie van de schermbloemigen, die vooral voor het zaad gekweekt wordt. Anijs is niet hetzelfde als steranijs (Illicium verum), dat is zelfs geen familie.

Anijs is wel familie van de venkel, de andere schermbloemige met een anijssmaak. Het is een kruidachtige eenjarige plant die wel een meter hoog kan worden. De kleine witte bloemetjes staan in schermen. De vrucht van de anijs is een schizocarp, dat is een vrucht die gedroogd uiteen valt in meerdere zaden. De smaak van anijs komt van de etherische olie anethole, die ook in steranijs voor komt.

Zowel het blad als de zaden worden gebruikt. Anijs wordt tussen april en mei ingezaaid. De oogst van de zaden vindt gemiddeld in september plaats, zodra ze rijp zijn. De schermen worden een week op natuurlijke wijze gedroogd voordat de zaden verwijderd worden.

Culinair gebruik en bereiding

Bekende toepassingen van anijszaad zijn pepernoten, snoep en alcoholische dranken zoals Chartreuse, Sambuca, Ouzo en Raki. Het effect van anijs tegen slapeloosheid was al onder de Romeinen bekend, zij het gemengd met zwartmoeskervel en honing, en niet met anijsmelk.

Misschien wel het beroemdste gerecht met anijszaad is dat van muisjes®, de roze en blauwe (met witte) dragees van De Ruijter, sinds 1860.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

Anijs komt uit het Middellandse zeegebied en Zuidoost-Azië. Het is niet bekend waar en wanneer de plant voor het eerst gecultiveerd werd

Wel weten we dat het in het Bijbelse Midden-Oosten als betaalmiddel gebruikt werd. De Romeinen bereidden er een cake van die aan het einde van de maaltijd werd gegeten met het oog op een goede spijsvertering. Behalve anijs bevatte deze cake ook komijn.

Taalkundige aspecten, etymologie

Vermoedelijk is de oorsprong van het woord anijs dezelfde als van dille, het Griekse án&etilde;thon. Dat zou via het Griekse án&etilde;son in het Latijn anisum zijn geworden. Pimpinella is afgeleid van dimpinella,

Vertaling anijs

engels
anise
frans
anis, anis vert
italiaans
germoglio di bambù
spaans
aneto
duits
gurkenkraut
hindi (india)
sowa
vietnamees
 
chinees
shi luo 蒔蘿
kantonees
si lo
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  GEDROOGD ZAAD

337
kcal
( 1410,0 kJoule)
17,6
gram
eiwitten
50
gram
koolhydraten
15,9
gram
vet
0,6
gram
verzadigd
9,8
gram
enkelvoudig onverzadigd
3,2
gram
meervoudig onverzadigd
3150
mg
omega-6
Vitaminen
103,7
µg
vitamine A
(13% ADH)
0,3
mg
vitamine B1
(27% ADH)
0,3
mg
vitamine B2
(21% ADH)
3,1
mg
nicotinezuur
(19% ADH)
0,8
mg
pantotheenzuur
(13% ADH)
0,7
mg
vitamine B6
(50% ADH)
10
µg
foliumzuur (B9)
(5% ADH)
21
mg
vitamine C
(26% ADH)
mineralen
646
mg
calcium
0,9
mg
koper
37
mg
ijzer
1441
mg
kalium
170
mg
magnesium
2,3
mg
mangaan
16
mg
natrium
440
mg
fosfor
5
µg
selenium
5,3
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update augustus 2020

Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Anise | Wikipedia (EN/FR) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Pimpinella anisum | Plants for a future Etymologiebank anijs | Etymologiebank.nl (M. Philippa, Etymologisch Woordenboek van het Nederlands) Anise | Botanical.com Anise, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com