top
Cavatelli
Pasta strascinato;
CAVATELLI
 
CAVATELLI

CAVATELLI

Cavatelli is een gekrulde, gladde pasta uit de regio Molise, in Apulië. Het is een variant op de Apulische orechiette (het oortje), en wordt vaak capunti genoemd, wat 'stekje' betekent.

Het is een klassieke pasta van durumtarwe en water (geen eieren), soms ook van aardappelen gemaakt. Ze wordt opgediend met cime de rapa (rapini) of cardoncelli (kruisdisteloesterzwammen of eringi), soms ook met zuurkool.

Cavatelli lijkt veel op garganelli, maar die is geribd, cavatelli niet. Er zijn tweede methodes om de pasta te rollen. De handigste en in Apulië gebruikelijke manier is die waarbij een botermesje wordt gebruikt. De pasta wordt gemaakt op een houten pasta-plaat uit een deegrolletje van 1 cm doorsnede, en er worden met behulp van het botermesje in een soepele, trekkende beweging krulletjes van gemaakt, door steeds een stukje van het lint af te knabbelen. Dat kan ook met een kunststof deegkrabber.

Wanneer je de duim of twe vingers gebruikt, is het handig om de rol eerst in stukjes, kussentjes van 1cm lengte te snijden. Daarna worden de kussentjes in een drukkende (duim) of trekkende (vingers) beweging gerold. Leg de gekrulde pasta minstens drie kwartier op een schone doek of droogrek te drogen voor gebruik, zodat ze bij het koken hun vorm behouden

Er is nog een derde methode, waarbij de pasta eerst tot een dunne lap wordt uitgerold. Hiervan snijd je lange stroken van twee tot drie centimeter. Snijd hier smalle strips van, nog geen cm breed. Je doet dat schuin, zodat de pasta puntig wordt. Maak een trekkende beweging met drie vingers over de strips. Het voordeel van deze methode is dat de cavatelli gelijkmatiger van dikte zijn, en dus gelijkmatiger garen.

KOOKTIJD

De kooktijd van deze verse pasta bedraagt 3-8 minuten.

Bronvermelding update november 2017

Cavatelli | Wikipedia (IT)