top
Farfalle
Pasta corta
FARFALLE
GARGANELLI-RECEPTEN
FARFALLE

FARFALLE

Farfalle, letterlijk vertaald vlinder, is een pasta die overal in Italië gemaakt wordt, steeds met andere accenten en formaten. Er zijn zeker een tiental andere benamingen voor deze pasta, afhankelijk van het dier waarop de pasta geïspireerd is. Farfalle is de verzamelnaam.

Het zijn niet alleen vlinders, maar ook slakken, koralen, eenden en wormen, die in deze pastasoort vereeuwigd zijn. De gewoonte om dit type pasta te maken is overigens niet heel oud. De eerste beschrijvingen van dateren uit het einde van de negentiende eeuw. Veel farfales hebben geribde of getande randen, waarvoor speciaal gekarteld pastagereedschap gebruikt worden, zoals bij de vier centimeter grote vlinder(das)vormige farfalles. Dit type farfalle wordt onder meer gebruikt in Kasha Varnishkes, een Joods gerecht uit de uit de Hannukah keuken.

Veel namen zijn te herleiden op Italiaanse woorden die verband houden met de vlinderstrik, zoals fiochetti, welke ook wel uitgevoerd als een met ricotta gevuld knapzakje, nocchettes (Puglia) en stricchetti, maar ook in dialect nocheredde (Calabria).

Bronvermelding update oktober 2019