top
Zwartmoeskervel scheuten
Smyrnium olusatrum
Zwartmoeskervelscheuten
Zwartmoeskervel op de site
Scheuten van de zwartmoeskervel

Zwartmoeskervelscheuten

Smyrnium olusatrum

Zwartmoeskervelscheuten? Het lijkt erop dat je ze zelf zult moeten verbouwen. Die moeite wordt beloond met deze oogstrelende delicatesse, die qua smaak doet denken aan selderij.

Je begint ermee door in augustus in te zaaien. Je geeft de plant daarmee de kans nog voor de eerste vorst scheuten te vormen. Gewoonlijk worden ze geoogst wanneer de plant in januari of februari, uitloopt. Daarna niet meer.

De paarsgestreepte scheuten moeten dicht bij de grond worden afgesneden en ontdaan worden van draderige vezels, zoals je bij rabarber en selderij doet. Je bereidt ze door ze enkele minuten te stomen, uit te laten lekken te overgieten met een scheut gezouten boter en peper.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Mocht je overwegen de plant zelf te telen, lees dan beslist één van de vele Britse plantadviezen. Zoals de klassieke naam 'potherb of Alexandria' aan geeft, is de plant zeer geschikt als potplant (potherb).

Culinair gebruik en bereiding

De scheuten zijn breekbaar en moeten grondig, maar omzichtig, gewassen worden, alvorens ze te kunnen gebruiken. In de Romeinse keuken werden de scheuten na wassing in een bad van azijn en zout gelegd om na een maand voorzichtig gepeld te worden.

Uit de tijd dat zwartmoeskervel een gebruikelijke groente was, stamt een reeks interessante recepten uit de Franse en Engelse keuken. Van recenter datum is een tarte tatin, op de site van Sauvages bon.

Benamingen in diverse talen

engels
alexanders shoot
frans
pouces de maceron
italiaans
germogli di macerone
spaans
brotes de pio caballar
duits
pferde-eppich triebe
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
kantonees
 
 
slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Zwartmoeskervel is rijk aan etherische olie, waaronder furanosesquiterpenoiden (54.1-76.2%) waarvan isofuranodiene het belangrijkste bestanddeel is. Deze olie wordt beschouwd als een remmer van de ontwikkeling van borst- en prostaatkanker.

Samenstelling per 100 gram rauw product

55
kcal
( 230,1 kJoule)
2,3
gram
eiwitten
6,3
gram
koolhydraten
0,9
gram
waarvan suikers
0,6
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,3
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
30
µg
vitamine A
(4% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
2,4
mg
nicotinezuur
(15% ADH)
0,2
mg
vitamine B6
(14% ADH)
180
µg
foliumzuur (B9)
(90% ADH)
41
mg
vitamine C
(51% ADH)
1,7
mg
vitamine E
(14% ADH)
mineralen
48,5
mg
calcium
0,2
mg
koper
1,2
mg
ijzer
562
mg
kalium
36
mg
magnesium
36
mg
mangaan
17
mg
natrium
71
mg
fosfor
1,4
mg
zink
 
slotregel

Bronvermelding update februari 2023

Maceron (Smyrnium olusatrum) | Sauvagement bon Smyrnium olusatrum | Wikipedia (EN/DU/FR) Zwartmoeskervel | Wilde planten A forgotten vegetable, Smyrnium olusatrum, a rich source of isofuranodiene | Publimed Antiproliferative Evaluation of Isofuranodiene on Breast and Prostate Cancer Cell Lines | Michela Buccioni e.o. 2014, The scientific world journal Zwartmoeskervel | Ecomare Alexander (herb) | The foods of England Zwartmoeskervel | H.Koningen, Stichting oase (pdf) Alexanders (Smyrnium olusatrum) | FAO Neglected crops