top
Zwartmoeskervel zaad
Smyrnium olusatrum
Zwartmoeskervelzaad
Zwartmoeskervel op de site
Droge dopvrucht - Smyrnium olusatrum

Zwartmoeskervezaad

Smyrnium olusatrum

Zwartmoes dankt zijn naam aan de zwarte, rijpe dopvruchten. De soortnaam olusatrum betekent 'zwart gewas'.

Het is een overblijvende plant met een penwortel. In het tweede jaar loopt hij uit, vormt scheuten en bloeistengels, om na de bloei frisgroene dopvruchten te geven. Iedere vrucht bevat één enkel zwart zaadje van 7-8 mm grootte. Een kenmerk van een dopvrucht is, dat deze niet open springt. De zaden blijven daardoor lang aan de plant, de taaie, leren zaadwand beschermt het zaadje tegen uitdroging. Voor de vermeerdering worden de zaden ruim voor de vorst, in augustus, geoogst om direct ingezaaid te worden, zodat de nieuwe planten kunnen ontkiemen voor de vorst komt.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Het zaad wordt vrijwel uitsluitend aangeboden voor de vermeerdering van de plant, verpakt per 10 stuks. Deze moet je beslsist niet eten. In Frankrijk zijn Maceran graines voor culinair gebruik verkrijgbaar van het merk Rivesaline. Een potje met 80 gram kost circa 5 €; ook verkrijgbaar in een molentje.

Culinair gebruik en bereiding

In de kenmerkende geur van de zaden herken je duidelijk cuminaldehyde, de essentiƫle olie die verantwoordelijk is voor de geur van komijn. Het aroma is overall een combinatie van mirre en komijn.

De jonge vruchten en de bloemknoppen worden op azijn gezet om gebruikt te worden in salades, zoals kappers gebruikt worden. De droge zaden worden als peperig kruid gebruikt. Ze kunnen normaliter met de pepermolen gemalen worden. Ze kunnen ietwat bitter zijn.

slotregel

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Zwartmoeskervel is rijk aan etherische olie, waaronder furanosesquiterpenoiden (54.1-76.2%) waarvan isofuranodiene het belangrijkste bestanddeel is. Deze olie wordt beschouwd als een remmer van de ontwikkeling van borst- en prostaatkanker.

Samenstelling per 100 gram rauw product

237
kcal
(990 kJoule)
23,2
gram
eiwitten
49,1
gram
koolhydraten
3,9
gram
vezels
0,2
gram
waarvan suikers
1,4
gram
vet
1,8
gram
verzadigd
1800
mg
omega-6
Vitaminen
1931
µg
vitamine A
(241,4% ADH)
0,4
mg
vitamine B1
(36,4% ADH)
0,7
mg
vitamine B2
(50% ADH)
5,4
mg
nicotinezuur
(33,8% ADH)
0,9
mg
vitamine B6
(64,3% ADH)
274
µg
foliumzuur (B9)
(137% ADH)
50
mg
vitamine C
(62,5% ADH)
mineralen
1346
mg
calcium
0,4
mg
koper
32
mg
ijzer
4741
mg
kalium
130
mg
magnesium
2,1
mg
mangaan
83
mg
natrium
450
mg
fosfor
29,3
µg
selenium
8,8
mg
zink
slotregel

Bronvermelding update februari 2023

Alexanders: the forgotten vegetable | Fouraging course company Smyrnium olusatrum | Wikipedia (EN/DU/FR) Zwartmoeskervel | Wilde planten A forgotten vegetable, Smyrnium olusatrum, a rich source of isofuranodiene | Publimed Antiproliferative Evaluation of Isofuranodiene on Breast and Prostate Cancer Cell Lines | Michela Buccioni e.o. 2014, The scientific world journal