top
Santenblok
Kokosproduct
SANTENBLOK
DE VEELZIJDIGE KOKOSNOOT
SANTENBLOK

VASTE SANTEN

Een santenblok bestaat uit geconcentreerd kokosvlees, zonder toevoegingen. Net als kokosmelk en kokoscreme is het santenblok een bewerking van het vlees, het kiemwit of endosperm, van een rijpe kokosnoot. Waar kokosmelk een extractie is en kokoscrème het resultaat van dehydratie, is geconcentreerde kokos een crèmige pasta van fijngemalen kokosvlees.

Het kokosmaalsel wordt tot compacte blokken geperst met een vochtgehalte van maximaal 3%. Het vetgehalte bedraagt dan circa 65%, meer zelfs dan kokosboter dat voor 55% uit vet bestaat. Vaste santen is gemakkelijk te doseren, door er stukjes af te snijden of het blok te schaven. Het prettige is bovendien dat het lang houdbaar is (mits in de koelkast), zelfs wanneer je er wat van hebt gebruikt. Dat is niet het geval met kokosmelk of -crème; beide zijn zelfs zeer bederfelijk.

Van santenblok kun je ook soort kokoscrème of -melk maken, waarin in tegenstelling tot 'echte' kokosmelk ook de vaste delen van de kokosnoot zitten. geperste kokosmelkproducten bevatten die niet. Voor een kokoscrème (santen asli) gebruik je op één gewichtsdeel 'vaste' santen vijf volumedelen water. Van 50 gram vaste santen maak je met andere woorden 300 ml kokoscrème. Voor (dunne) kokosmelk, santen cair) gebruik je een dubbele hoeveelheid water. Het werkt het gemakkelijkst met warm water, het smeltpunt van een blok bedraagt immers 23°. Het maalsel waaruit het is gemaakt, is zo fijn, dat het niet alsnog gezeefd hoeft te worden.

NB. Santen is géén ingedikte kokosmelk. Kokosmelk bestaat uit water en een hoeveelheid in water oplosbare vetten uit kokos; het santenblok bestaat uit pure kokos. Kokospoeder wordt wél van kokosmelk gemaakt, is instant kokosmelk (bubuk santan).

VERKRIJGBAARHEID EN GEBRUIK

Vaste santen is te koop in blokken en zakjes en wordt gebruikt door het in warme of hete vloeistof of gerecht op te lossen. Daartoe wordt de benodigde hoeveelheid van het blok gesneden of geschaafd.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Kokoscreme is maandenlang houdbaar mits in de koelkast. Dat geldt ook voor al aangesneden blokken. Bescherm het blok goed tegen uitdroging en vocht. Gebruik het niet wanneer het ranzig ruikt (en smaakt).

VERTALING SANTENBLOK

engels
 
creamed concentrated coconut
indonesisch
udang putihi
japans
 
vietnamees
tôm he nhật bản
 

Bronvermelding update maart 2020

Creamed coconut | Wikipedia (EN) Fairtrade coconut (NZ) | Oxfam België Concentrated coconut, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com