top
Borlotti di Saluggia
Phaseolus vulgaris
BORLOTTI DI BALUGGIA
ITALIAANSE BONEN OP DEZE SITE
Borlotto di Saluggia | PHASEOLUS VULGARIS

BORLOTTO DI SALUGGIA

Eén van de beroemde Italiaanse variëteiten is de Borlotto di Saluggia, vernoemd naar de stad in het noorden van Italië. Het is een bonensoort dat als sinds 1535 in Saluggia wordt verbouwd, en daarmee tot de oudste Italiaanse bonenrassen van Italië behoort.

Het is een afstammeling van de Colombiaanse cargamento, en staat bekend als een borlotti zaden met een zeer dunne huid. De Phaseolus vulgaris 'Saluggia' is een stamslaboon van het dwergtype (nano), die zo'n halve meter hoog wordt. Hij vormt licht gebogen peulen. Onrijp zijn de peulen groen-geel, naderhand kleuren ze tot ze wit zijn, met net als de zaden roze-rode vlekken. De zaden zijn 8-9 mm in doorsnede en er zitten er 150 van in 100 gram (gedroogd).

De oogst in Saluggia vindt plaats tussen 1 september en 10 oktober, afhankelijk van de weersgesteldheid, om de bonen in de buitenlucht te kunnen drogen. Het merendeel van de bonen komt als gedroogde boon op de markt.

Andere Italiaanse borlotto-variëteiten zijn de Fagioli di Lamon (IPG), de Toscaanse Fagiolo borlotto di Maremma en de Ligurische Fagiolo borlotto di Mangia .

PEULVRUCHTEN KOKEN

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de bereiding van gedroogde bonen in zijn algemeen. Hierin staat alles wat u weten moet over het wel of niet weken van bonen, het waarom, over het koken en over het schuimen van bonen. Lees dit artikel beslist, het is ook van toepassing op borlotti. Eet ze nooit rauw.

Een lokaal gerecht in Saluggia is pansicia, een gerecht dat het midden houdt tussen een risotto en soep.

BEREIDINGSTIJD (KOOKTIJD)

koken
ca 25 minuten
 

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

Daar de Saluggia-boon op zich zelf geen beschermde soort is, maar de teelt, worden Saluggia-bonen ook buiten Saluggia, zowel elders in Italië, als in Zuid-Amerika en China verbouwd. De beschermde teelt is kleinschalig en relatief duur, door beperkjte mechanisatie-mogelijkheden.

HOUDBAARHEID, BEWAREN

De Saluggia is overwegend gedroogd te koop, en is vrijwel onbeperkt houdbaar. Voorkom echter om gedroogde bonen langer dan een jaar te bewaren, en reken erop dat de kooktijd van oudere bonen langer zal zijn dan van vers geoogste bonen.

Oorsprong en verspreiding

De borlottiboon is in 1535 geïntroduceerd vanuit Zuid-Amerika.

De boon is er altijd verbouwd geweest. De teelt is in het begin van de twintigste eeuw gecommercialiseerd, en van groot belang geworden voor de streek. De boon staat sinds twintig jaar zeer in de belangstelling,. Net als in veel regio's proberen de liefhebbers en telers van de boon, het product op alle manieren te promoten en te beschermen. Dat gebeurt sinds 1998 in georganiseerde vorm door het Consorzio di tutela del fagiolo di Saluggia.

In het jaar 2000 is de boon opgenomen in de nationale lijst van streekproducten. Doordat de boon zelf niet beschermd is, maar de teelt en de naamvoering, zijn er het hele jaar door 'saluggia-bonen' op de markt, zelfs afkomstig uit China.

Saluggia ligt in de Piemontese provincie Vercelli, die deel uit maakt van de uitgestrekte rijstvelden op de Povlakte. De bonen worden verbouwd op grond waar gerst, soms ook tarwe wordt verbouwd. Dankzij de korte cyclus van de boon wordt deze direct na de gerstoogst in juni ingezaaid.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

SAMENSTELLING PER 100 GRAM  GEDROOGDE BOON

335
kcal
(1402,6 kJoule)
23
gram
eiwitten
60
gram
koolhydraten
24,7
gram
vezels
1,2
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,5
gram
meervoudig onverzadigd
240
mg
omega-3
287
mg
omega-6
Vitamines
0,7
µg
vitamine A
(0,1% ADH)
0,7
mg
vitamine B1
(63,6% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
1,5
mg
nicotinezuur (B3)
(9,4% ADH)
0,7
mg
pantotheenzuur
(11,7% ADH)
0,3
mg
vitamine B6
(21,4% ADH)
604
µg
foliumzuur (B9)
(302% ADH)
Mineralen
127
mg
calcium
0,8
mg
koper
5
mg
ijzer
1332
mg
kalium
156
mg
magnesium
0,9
mg
mangaan
6
mg
natrium
372
mg
fosfor
12,7
µg
selenium
3,6
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Dried cranberry beans, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Legumin | Prodotti tipici del Piemonte Fagiolo di Saluggia | Comune di Saluggia Fagiolo di Saluggia | Gente del sud Fagiolo di Saluggia | Aree Protette del Po e della Collina Torinese