top
Kievitsboon
Phaseolus vulgaris
Kievitsboon
Kievitsbonen op deze site
Kievitsboon - Phaseolus vulgaris

Kievitsboon

Pintoboon

De kievitsboon of pintoboon is een bonensoort waarvan de boon vooral gedroogd gegeten wordt, maar waarvan ook de hele, jonge peul wordt gegeten.

De kievitsboon is net als de borlotto een 'gewone boon', de Phaseolus vulgaris . De kievitsboon is te herleiden tot de Midden-Amerikaanse stam van de Phaseolus, de Phaseolus aborigineus. de borlotto niet. Hoewel de borlotto als een kievitsboon wordt beschouwd, is deze dat niet. De borlotto (meervoud: borlotti) is net als de (borlotto) saluggia een afstammeling van de Columbiaanse cargamento.

Alubia vasco

De oudste teelt in Europa is die van de Baskische alubia, waaronder de dieppaarse Alubia pinta Ávalese en de witte Alubia arrocina.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Kievitsbonen zijn vrij algemeen verkrijgbaar. Voor de aankoop van specifiieke soorten, zoals de `Baskische alubia's is internetwinkelen een uitkomst.

Culinair gebruik en bereiding

Klik hier voor een uitgebreide beschrijving van de bereiding van gedroogde peulvruchten in zijn algemeen. Hierin staat alles wat u weten moet over het wel of niet weken van bonen, het waarom, over het koken en over het schuimen van bonen. Lees dit artikel beslist, het is ook van toepassing op kievitsbonen. Eet ze - gedroogd of vers - nooit rauw.

Houdbaarheid

Ook kievitsbonen zijn gevoelig voor vochtverlies. Verse bonen zijn stevig en zonder verkleuringen. Wanneer een spekboon verdroogt, is dat direct zichtbaar en voelbaar aan de peul, deze wordt slap. Bescherm de verse peulen daarom tegen uitdrogen door deze te verpakken in een vochtige doek, geperforeerde plastic of papieren zak, en ze in de koelkast te bewaren. Dan zijn de bonen bij 2-4 ° zeker vier-vijf dagen houdbaar.

Oorsprong en verspreiding

De pintoboon wordt al 3.000 jaar verbouwd, en is een populaire boon in Brazilië, elders in Zuid- en in Midden-amerika en in het zuiden van de Verenigde Staten. Ook in Spanje is de pintoboon erg geliefd.

Taalkundige aspecten, etymologie

De Nederlandse naam kievitsboon is vanzelfsprekend een verwijzing naar het uiterlijk van een kievitsei. Pinto is de naam van een gevlekt paard. De kievitsboon heet in het Spaans frijol pinto, pinta (Baskisch) of alubia. Andere benamingen zijn poroto frutilla (Spaans-sprekend Zuid-Amerika) en feijão carioca (Portugees).

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product (zonder schil)

347
kcal
(1452,8 kJoule)
21,4
gram
eiwitten
62,5
gram
koolhydraten
34,2
gram
zetmeel
2,1
gram
waarvan suikers
15,5
gram
vezels
1,2
gram
vet
0,2
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
237
mg
omega-3
170
mg
omega-6
Vitamines
0,7
mg
vitamine B1
(63,6% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
1,2
mg
nicotinezuur (B3)
(7,5% ADH)
0,8
mg
pantotheenzuur
(13,3% ADH)
0,5
mg
vitamine B6
(35,7% ADH)
525
µg
foliumzuur (B9)
(262,5% ADH)
66,2
mg
choline
 
6,3
mg
vitamine C
(7,9% ADH)
0,2
mg
vitamine E
(1,7% ADH)
5,6
µg
vitamine K
(7,5% ADH)
Mineralen
113
mg
calcium
0,9
mg
koper
5,1
mg
ijzer
1393
mg
kalium
176
mg
magnesium
1,1
mg
mangaan
12
mg
natrium
411
mg
fosfor
27,9
µg
selenium
2,3
mg
zink

Bronvermelding update augustus 2022

Dried pinto beans, Nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Pinto bean | Wikipedia (EN) Alubia pinta alavesa | Slowfood convivium Araba-Álava