top
Taugé
Spruitgroente (mungboon)
Taugé
MUNGPRODUCTEN EN -RECEPTEN
TAUGÉ | TAUGÉ
MUNGBONEN

MUNGBOONKIEMEN (TAUGÉ)

Taugé is de ontkiemde boon van de (Vigna radiata) of mungboon, een peulvrucht. Deze bonensoort is het broertje van de urdboon, die eveneens als spruitgroente verkocht wordt, en in Japan zelfs populairder is dan wereld-marktleider taugé.

Kiemgroenten of kiemplantjes worden ook wel kersplantjes (cress) of microgroenten genoemd. Uitsluitend wanneer de groente in een donkere omgeving ontkiemt, wordt dat spruitgroente genoemd. Voorbeelden van spruitgroenten zijn alfalfa en taugé.

Het kiemproces vindt in een geconditioneerde (donkere) omgeving plaats. In de cellen waar de taugé kiemt heerst een constante temperatuur en luchtvochtigheid. Na zeven dagen worden de kiemen geogst, waarna de kiemen worden ontdaan van de zaadhuid en de wortelpunten. Direct wordt de taug&ecute gekoeld naar een voedselveilige temperatuur van 5°.

Taugé heeft een frisse, licht nootachtige smaak.

AANKOOP

Koop taugé zo vers mogelijk, en let zowel op bruinkleuringen (aan de worteleinden) als op de kleur en textuur van de kiem. De kiem moet knapperig zijn, en met een 'knak' breken, wanneer hij op spanning wordt gezet.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar taugé koel.
Mits vers, is taugé maximaal 4 dagen houdbaar bij een temperatuur van 7°. Op voorverpakte taugé staat altijd een houdbaarheidsdatum. Taugé kan ingevroren worden.

Culinair gebruik en bereiding

Hoewel de hele kiem gegeten kan worden, wordt in de fijne keuken zowel het worteleind als het blad met eventuele zaadrest afgesneden of met de nagel afgebroken. Spoel de taugé altijd onder koud water om bacteriën af te spoelen. Dompel taugé liefst even in kokend water.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN) INDICATIEF
dompelen
5 seconden
blancheren
max 2 minuten
roerbakken
max 2 minuten
stomen
circa 3 minuten
frituren
neen

Oorsprong en verspreiding

De mungboon komt van origine uit het Indiaas subcontinent, waar ze al ruim 4.000 jaar verbouwd worden. De oudste vondsten van mungbonen zijn aangetroffen in de Punjab (4.500 jaar oud). Elders in India zijn de vondsten van latere datering, tussen 3.000 en 4.000 jar geleden, samenvalend met de cultivatie van de urdboon.

De productie van taugé is niet grond gebonden. Uit mungbonen die uit Chia geïmporteerd worden, wordt door Nederlandse bedrijven taugé gemaakt in speciale cellen. Nederlands is de grootste producent van taugé in Europa.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam taugeh komt uit het Maleis. Het is het verkleinwoordje voor mungboon, kacang hijau, en betekent simpelweg 'jong mungboontje'. In de Chinese taal is het de samenvoeging van erwt en kiem, en heeft een bredere betekenis.

VERTALING TAUGÉ

engels
bean sprouts
frans
haricot mungo
italiaans
fagiolo mungo verde
spaans
brotes
duits
mungbohne
hindi (india)
mūṅg
indonesisch
kacang hijau
perzisch
 
japans
moyashi, daizu
vietnamees
giá
chinees
  豆芽
kantonees
dau nga
 

RECEPTEN

Mungbonen worden op tal van manieren gegeten, slechts zelden inclusief de peul. De kiemgroente van mungbonen, hier bekend onder de naam taugé is onvermijdelijk de meest verbreide toepassing.

De zaden worden ontvliesd, gedroogd en gesplitst. Voor het verwerken tot pannenkoekjes (india) of omelet (Vietnam) worden de bonen eerst geweekt.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Kiemgroenten zijn gevoelig voor bacteriële besmetting, zoals door de Salmonella-bacterie of de Eschericha coli (EHEC). Producenten zijn er zeer alert op.

Een ernstige uitbraak van Eschericha coli in kiemgroente (in Amerika werd dit een sproutbreak genoemd) vond plaats in 2011 in Duitsland. Daarbij zouden bijna 4.000 mensen besmet zijn geraakt en vielen 40 doden. Dit 'incident' heeft tot een verdere aanscherping van de hygiëneregels bij de productie en behandeling van kiemgroenten geleid.

Samenstelling per 100 gram rauw product

30
kcal
(125 kJoule)
3
gram
eiwitten
5,9
gram
koolhydraten
1,8
gram
vezels
4,1
gram
waarvan suikers
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
16
mg
omega-3
42
mg
omega-6
Vitamines
6,9
µg
vitamine A
(0,9% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
0,7
mg
nicotinezuur
(4,4% ADH)
0,4
mg
pantotheenzuur
(6,7% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
61
µg
foliumzuur (B9)
(30,5% ADH)
13,2
mg
vitamine C
(16,5% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
33
µg
vitamine K
(44% ADH)
Mineralen
13
mg
calcium
0,2
mg
koper
0,9
mg
ijzer
149
mg
kalium
21
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
6
mg
natrium
54
mg
fosfor
0,6
µg
selenium
0,4
mg
zink

Bronvermelding update maart 2020

Mung bean (Vigna radiata) | Wikipedia (EN/DU/ES/FR) Taugé | Etymologiebank M.Philippa, Etymologisch woordenboek van het Nederlands Mung bean sprouts raw, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Kiemgroente | Voedingscentrum