top
Mungboon
Peulvruchten (Fabaceae)
Mungboon
PRODUCTEN
MUNGBOON | VIGNA RADIATA
MUNGBONEN

MUNGBOON

De mungboon (Vigna radiata), ook wel groene gram genoemd, is vooral bekend als kiemplant: taugé. De mungboon is het broertje van de urdboon, die eveneens als spruitgroente verkocht wordt, maar vooral vermalen tot bloem. Beide zijn planten uit het geslacht Vigna (taxon ceratotropis).

De mungboon (Vigna radiata) is een eenjarige rechtop staande plant. Hij kan wel 1 m 50 hoog worden, afhankelijk van het soort. Er zijn ook kruipende soorten.

De mungboon heeft harige bladeren op lange bladstelen en heeft groen-gele bloeme. De eveneens harige peulen zijn 4 tot 10 cm lang.en bevatten tot wel 20 zaden (bonen). De afmetingen van de zaden lopen sterk uiteen. De langwerpige bon is gemiideld zo'n 4 mm - zijn circa 4 mm groot met een duidelijk herkenbaar wit hilum, de navel waarmee het zaad aan de zaadlijst is bevestigd. De binnenkant is geel.

De bloemen verschijnen vanaf 6 tot 7 weken na het inzaaien, de eerste peulen zijn tussen 70 en 100 dagen na inzaaien gereed voor oogsten. Doordat de plant tegelijkertijd bloemen en peulen draagt, moet hij handmatig geogst worden, in de regel 2-5 maal achtereen, met een wekelijkse interval.

Net als andere vigna's gedijt de plant bij een gemiddelde temperatuur tussen 25 en 35°, maar het mag zelfs wat warmer zijn. Hij houdt van een vochtige omgeving maar is bestand tegen een periode van droogte.

Er worden drie wilde variëteiten onderscheiden:

  • de klimmende, roodbehaarde Vigna radiata var. grandiflora, die voor komt in Myanmar, Thailand en Cambodja,
  • de sterk behaarde Vigna radiata var. setulosa, die groeit in India, China, Japan en Indonesië, en
  • de Vigna radiata var. sublobata, die op talrijke plaatsen elders in Azië groeit.

AANKOOP

Verse mungbonen zie je in West-Europa nauwelijks. Het aanbod gedroogde mungbonen en mungproducten is ruim.

Culinair gebruik en bereiding

De bonen worden in India ook vers gegeten. Meestal worden ze ontvliesd, gesplitst en gedroogd. Net als van azukibonen wordt van mungbonen een pasta gemaakt, en net als van urdbonen meel. Taugeh, de kiemgroente van de mungboon, is een essentieel ingredi&eunt in vrijwel alle Zuidoost-Aziatische keukens.

Van mungzetmeel worden cellophaan- of glasnoedels gemaakt, die na een korte weektijd in water gegeten kunnen worden, niet gekookt hoeven te worden. Ze worden veel gebruikt in de Chinese en Vietnamese keuken.

Oorsprong en verspreiding

De mungboon komt van origine uit het Indiaas subcontinent, waar ze al ruim 4.000 jaar verbouwd worden.

De oudste vondsten van mungbonen zijn aangetroffen in de Punjab (4.500 jaar oud). Elders in India zijn de vondsten van latere datering, tussen 3.000 en 4.000 jaar geleden, samenvaslend met de cultivatie van de urdboon.

Nog voor onze jaartelling is de mungboon vanuit India eerst over Thailand, later verder in oostelijke richting verspreid. Vanaf de 9e, negende eeuw wordt de mungboon ook in Afrika verbouwd, onder meer in Kenia.

India is nog altijd 's werelds grootste producent van mungbonen met een volume van 1.1 miljoen ton per jaar. De mung-productie in China is groeiende en nadert dat van India. Veel van wat India en China produceren is bestemd voor de interne markten.

Taalkundige aspecten, etymologie

Mung is afgeleid van de Hindi benaming voor de boon: mūṅg.

VERTALING MUNGBOON

engels
mungbean
frans
haricot mungo
italiaans
fagiolo mungo verde
spaans
poroto chino, loctao
duits
mungbohne
hindi (india)
mūṅg
indonesisch
kacang hijau
perzisch
maash
japans
ryokutō 緑豆
vietnamees
đậu xanh
chinees
lǜdòu 绿豆&#/;綠豆
kantonees
luk dau
 

RECEPTEN

Mungbonen worden op tal van manieren gegeten, slechts zelden inclusief de peul. De kiemgroente van mungbonen, hier bekend onder de naam taugé is onvermijdelijk de meest verbreide toepassing.

De zaden worden ontvliesd, gedroogd en gesplitst. Voor het verwerken tot pannenkoekjes (india) of omelet (Vietnam) worden de bonen eerst geweekt.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

347
kcal
(1455 kJoule)
23,9
gram
eiwitten
62,6
gram
koolhydraten
16,3
gram
vezels
6,6
gram
waarvan suikers
1,2
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,2
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,4
gram
meervoudig onverzadigd
27
mg
omega-3
357
mg
omega-6
Vitamines
38
µg
vitamine A
(4,8% ADH)
0,6
mg
vitamine B1
(54,5% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
2,3
mg
nicotinezuur
(14,4% ADH)
1,9
mg
pantotheenzuur
(31,7% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(28,6% ADH)
625
µg
foliumzuur (B9)
(312,5% ADH)
4,8
mg
vitamine C
(6% ADH)
½
mg
vitamine E
(4,2% ADH)
9
µg
vitamine K
(12% ADH)
Mineralen
132
mg
calcium
0,9
mg
koper
6,7
mg
ijzer
1246
mg
kalium
189
mg
magnesium
1
mg
mangaan
15
mg
natrium
367
mg
fosfor
8,2
µg
selenium

Bronvermelding update maart 2020

Mung bean (Vigna radiata) | Wikipedia (EN/DU/ES/FR) Mung beans, mature, raw seeds, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Vigna radiata | FAO Ecocrop Vigna radiata | Mogotsi, K.K., 2006 Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen Vigna grandiflora | NIAS genebank