top
Vigna
Peulvruchten (Fabaceae)
VIGNA
VIGNA (INDELING)
AZUKI | VIGNA ANGULARIS

VIGNA

De Vigna is een pantropisch plantengeslacht in de vlinderbloemenfamilie Fabaceae, waartoe behalve bonen en erwten ook de pinda's horen.

Het geslacht omvat een tachtigtal plantensoorten, verdeeld over zeven ondergeslachten. De planten worden gekenmerkt door kleine bloempjes (kleiner dan 2 cm) met de karakteristieke vorm van de vlinderbloem. De bladeren zijn geveerd en bestaan uit drie blaadjes. De peulen verschillen per soort sterk, van de soms zeer lange peul van de ogenboon, tot de compacte peul van de bambara.

Hieronder volgt een overzicht met een korte beschrijving van de Vigna-soorten op deze site.

AZUKIBOON - VIGNA ANGULARIS
(TAXON CERATOTROPIS)

De azuki of adzuki wordt vooral in Oost-Azië verbouwd. Het boontje wordt vooral gebruikt voor het maken van zoete bonenpasta's, en om verwerkt te worden in banket en desserts.

BAMBARA - VIGNA SUBTERRANEA
(TAXON VIGNA)

De bambara is één van de drie belangrijkste 'granen' in Afrika, maar hier onbekend. De bambara heeft veel weg van de pinda, en worden vers en gekookt gegeten.

CATJANGBOON - VIGNA BIFLORIA
(TAXON UNGUICULATA)

De catjangboon, is nauw verwant aan de kousenband en de zwartoogboon en heeft roodbruine bonen.

KOUSENBAND - VIGNA SESQUIPEDALIS
(TAXON UNGUICULATA)

Kousenband, ook wel lange boon of aspergeboon genoemd, is één van de drie taxa van de Vigna unguiculata, ook wel de ogenbonen genoemd. Een Chinese variëteit is de rode lange boon.

MOTTENBOON - VIGNA ACONITIFOLIA
(TAXON CERATOTROPIS)

De mottenboon is een droogtebestendige plant, die vooral op het Indische subcontinent wordt verbouwd, en waarvan alleen de zaden gegeten worden.

MUNGBOON- VIGNA RADIATA
(TAXON CERATOTROPIS)

Bekender van de kiemgroente taugeh dan als boon is de mungboon, een veelzijdige boon die zowel in hartige als zoete gerechten (onder andere in de vorm van een pasta) wordt gebruikt.

RIJSTBOON - VIGNA UMBELLATA
(TAXON CERATOTROPIS)

De rijstboon dankt zijjn naam aan zijn langwerpige bonen die aan rijstkorrels doen denken, maar niet perse wit zijn.

URDBOON - VIGNA MUNGO
(TAXON CERATOTROPIS)

Een ander woord voor urdboon is op zijn Indiaas urad dal, een wit boontje met een zwart schilletje. Ongeveer even groot als een mungboon.

ZWARTOOGBOON - VIGNA UNGUICULATA
(TAXON UNGUICULATA)

Net als de kousenband is de zwartoogboon , een Vigna unguiculata (ogenboon), bekend van de Amerikaanse formatie the Black eyed peas, vernoemd naar de zwartogige boon.

Oorsprong en verspreiding

De vigna komt van oorsprong van het Afgrikaans continent.

Taalkundige aspecten, etymologie

De geslachtsnaam is vernoemd naar Domenica Vigna, een Italiaans botanicus uit de 17e eeuw.

VERTALING VIGNA BONEN

engels
cowpeas;
frans
haricot indigène
italiaans
 
spaans
 
duits
vignabohne
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
vietnamees
 
japans
 
chinees
 
 

RECEPTEN

Bronvermelding update oktober 2019

Genome Dissection of Traits Related to Domestication in Azuki Bean | Annals of botany Vigna | Wikipedia (EN) Vigna unguiculata | Climbers, University of Michigan Vigna senso latu | American journal of botany Vigna subterranea | P.C.M. Jansen, 1981 in Agric Res Rep 906, via Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen