top
Valse kardemom
Aframomum corrorima
Valse kardemom
 
AFRAMOMUM CORRORIMA  © 2020

Korarima

De valse kardemom, meestal korarima of Ethiopië corrorima genoemd, is een gemberachtige plant, waarvan de zaden als specerij gebruikt worden. Deze zijn een essentieel bestanddeel van het kruidenmengsel berbere.

De specerij is ook bekend onder de naam 'valse kardemom'. De plant is een lid van het ras Aframomum, dat een vijftigtal soorten kent, die alle op het Afrikaanse continent groeien, zoals deze. De plant groeit zoals alle gemberachtigen in een warme, vochtige omgeving en houdt van enige schaduw. Van nature groeien ze op hoogte (1.700-2.000 meter). Vermeerdering kan door zaad, maar vermeerdering uit de rhizome is effectiever en efficiënter.

De wortelstok (rhizome) groeit vlak onder de grond. De plant wordt zo'n 2 meter hoog en heeft langwerpige en puntige bladeren, zoals bamboe. Dicht bij de grond vormen zich van januari tot september trompetachtige bloemen, die direct uit de grond lijken te komen, maar op steeltjes staan. Ze zijn wel 15 cm lang en wit tot lichtpaars en vallen vaak nog dezelfde dag af om plaats te maken voor grote roodbruine peulen (10 cm). De bloeiperiode in Kefa (Ethiopië) bijvoorbeeld is van juni tot juli, de peulen rijpen in september-oktober. de opbrengst bedraagt er zo'n 50 kilogram gedroogd gewicht per hectare.

Het duurt drie jaar voordat een plant tot een bruikbare oogst leiden. Vanaf dan kan vier jaar achtereen geoogst worden. De peulen worden geplukt wanneer ze rijp zijn. Ze bevatten rood-bruine zaden in een gelei-achtig vocht. Slechts een bescheiden deel wordt vers verkocht, het leeuwendeel wordt in de zon te drogen gelegd.

slotregel

Oorsprong en verspreiding

De korarima komt van oorsprong voor in het oostelijk deel van Afrika, in Tanzania (Usambara gebergte), het westen van Ethiopië, het zuid-westen van Soedan en het westen van Oeganda. De belangrijkste teeltgebieden zijn Ethiopië en Eritrea.

In Ethiopië groeit de korarima van nature in de bosgebieden van Kefa, Sidamo, Ilubabor en Welega op 1350-2000 meter hoogte. De habitat is identiek aan die van koffie, vochtig, een jaarlijkse regenval tussen 3000 en 2000 mm. Rond de natuurlijke groeiplaatsen wordt de korarima ook verbouwd, net als bij het Tana meer, Gelemso (Harerge) en in Eritrea.

Men is bezorgd dat wanneer de korarima op grotere schaal verbouwd zal worden, dat gepaard kan gaan met een vermindering van de natuurlijke genetische variatie.

Taalkundige aspecten, etymologie

De soortnaam is de Ethiopische (Galliana) benaming van de plant. De geslachtsnaam Aframomum is een samenvoeging van het continent Afrika en Amomum, een ander geslacht in de gemberfamilie. Vermoedelijk is Amomum afgeleid van het Arabische 'hamma', dat heet of warm betekent, als in hammam. De soortnaam is in 1848 door Braun gegeven.

Vertaling korarima

engels
ethiopian or false cardamom
frans
 
italiaans
 
spaans
falso cardamomo
duits
 
arabisch
 
turks
 
hindi
 
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
 
chinees
 
 
slotregel

RECEPTEN

Bronvermelding update juni 2020

Aframomum corrorima | IUCN Red List 2020-01 Genetic diversity analysis of cultivated Korarima [Aframomum corrorima (Braun) P.C.M. Jansen] populations from southwestern Ethiopia using inter simple sequence repeats (ISSR) marker | Journal of biological research - Thessaloniki 25, 1 (2018). https://doi.org/10.1186/s40709-017-0073-z Aframomum corrorima | Wikipedia (EN) Aframomum corrorima | P.C.M. Jansen, Spices, condiments and medicinal plants in Ethiopia, 1981 Belmontia, via Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen Aframomum corrorima | Useful tropical plants Aframomum corrorima | FAO Ecocrop