top
Mekelesha
Specerijenmengsel
Mekelesha
Samenstelling
Mekelesha

Mekelesha

Mekelesha is het Ethiopische 7-kruidenmengsel, dat onder meer in berbere wordt verwerkt, maar net als berbere dagelijks wordt gebruikt in de Ethiopische keuken, als 'finisher', vandaar de naam, die 'lekker maken' betekent.

Mekelesha (Amharisch: መከለሻ) wordt wel wot kimem genoemd, omdat het - net als berbere - wordt gebruikt in wot's of b'hwats. Mekelesha wordt daarom wel gezien als het equivalent van berbere, maar is dat niet, integendeel. Mekelesha bevat geen chilipeper. De specerijen die in mekelesha gebruikt worden zijn zwarte peper, korarima, kruidnagel, komijn en nootmuskaat. Over de zevende component is regelmatig misverstand, wordt volstaan met zwarte peper of wordt Aziatische lange peper gebruikt, maar traditioneel is dat de Afrikaanse (Kaapse) lange peper. Wanneer je deze weg laat, neem dat wat meer nootmuskaat

Het meeste profijt heb je van een mengsel als mekelesha, wanneer je het vers maakt, en op het laatste moment toe voegt, liefst aan tafel. De bereiding van mekelesha gaat als volgt:

HET RECEPT

De voorbereiding

Rooster de hele specerijen (alleen 'roosteren en malen').

De bereiding

Crush de lange peper en de nootmuskaat in een stenen vijzel.

Voeg de geroosterde specerijen toe, en maal vervolgens alle specerijen tezamen fijn. Draai niet te lang aaneen, zorg ervoor dat de specerijen niet te warm worden, dan verliezen ze een groot deel van hun aroma.

slotregel

Bronvermelding update november 2022

Karl’ s Berbere and Mekelesha Ethiopian Spice Blends | Karl Lueck, Jabberwocky Stew, 2013 A brief history of spices in Ethiopia | F. Fullas, 2009 Ethiopian e-Journal for research and Innovations forsight Ethiopian spices | Great Ethiopian food