top
Punjabi garam masala
Kruidenmengsel
Garam masala
Masala
PUNJABI GARAM MASALA

Punjabi garam masala

Garam masala is een belangrijk ingrediënt in Punjabi recepten als chole, paneer butter masala, kadai paneer, palak paneer, rajma, mah ki dal, kadhi pakora, pindi chana en malai kofta.

In garam masala worden de specerijen in de regel boven vuur geroosterd, alvorens ze te malen. In Punjab verkiest men de zon. Maak uw eigen keuze.

Garam masala is een mengsel dat vooral in groentengerechten wordt gebruikt. In dit recept wordt geen laurier gebruikt, en geen korianderzaad, en al evenmin geelwortel. Dat is geen vergissing. De kardemoms worden in hun geheel gebruikt, dus niet alleen de zaadjes, maar ook het zaadhuis.

slotregel

Ingrediënten

25
gram
komijnzaad (subut jeera)
25
gram
karwijzaad (shahjeera)
20
gram
kaneelstok (dalchini)
30
gram
zwarte peperkorrels (sabut kalimirch)
10
gram
groene kardemom (elaichi)
10
gram
violette kardemom (elaichi)
20
gram
kruidnagel (laung)
Niet roosteren
30
gram
gedroogde gember (sonth)
10
gram
nootmuskaat (jaiphal)

HET RECEPT

De voorbereiding

Bereiding

Dit recept is typisch voor Punjab, met groene en violette of zwarte kardemom, kruidnagel, en (optioneel) nootmuskaat of foelie of beide. In dit recept worden de specerijen geroosterd. In Punjab wordt dat ook wel achterwege gelaten.

Controleer vooraf de koriander- en komijnzaadjes op ongerechtigdheden zoals steentjes. Rooster deze zaden tezamen met de andere specerijen uit het eerste deel van de ingrediëntenlijst.

Rooster de gember en de nootmuskaat en wanneer je in plaats van violette zwarte kardemom gebruikt, deze laatste niet. In het gerecht gebruik je gewoonlijk aanvullend enkele pimentkorrels, die je naderhand verwijdert.

Zeef de specerijen na het malen, en gebruik de grove restjes in een specerijzakje, zodat je ze net als de piment kunt verwijderen.

Bronvermelding update augustus 2020

Punjabi Garam Masala Powder | Cook with Reena Nutritional attributes of herbs | Crop & Food Research Confidential Report No. 1891, L.J. Hedges & CE Lister, april 2007 Punjabi garam masala | Tarladalal Garam masala | Wikipedia (EN) Indian food terms | Spices of India Punbjabi garam masala | Veg recipes of India