top
Chateaubriand
Rundvlees (ossenhaas)
Chateaubriand
Steaks uit de ossenhaas
In bewerking

Chateaubriand

De veelgeprezen chateaubriand is het beste stuk van de ossenhaas, gesneden tot een stuk van 250 tot 750 gram en gesneden van het ontvliesde, middelste gedeelte van de ossenhaas.

Van deze grote biefstuk worden plakken gesneden van 150 gram en meer. De chateaubriand heeft zijn naam te danken aan de schrijver/politicus François de Chateaubriand, wiens kok Montmireil de Grillade de bœuf à la Chateaubriand bedacht. De chateaubriand wordt daarbij in zijn geheel bereid en dwars op de draad in plakken gesneden.

Om te voorkomen dat de chateaubriand bloedt, wordt hij in twee etappes gebakken, eerst op hoog vuur om de steak te schroeien en de sappen in te sluiten, daarna bij lagere temperatuur om het stuk door en door te warmen. De klassieke bereiding is met een gereduceerde saus op basis van witte wijn, gecaramelliseerde sjalotten, deragon en citroensap.

Practische zaken

Culinair gebruik en bereiding

aanbraden
in koekenpan
bakken
12 min bij 120° C
grilleren
nee

Vertaling chateaubriand

engels
fillet of beef, chateaubriand
frans
chateaubriand
italiaans
filetto de manzo
spaans
solomillo

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

SAMENSTELLING PER 100 GRAM (OSSENHAAS)

193
kcal
( 807,5 kJoule)
28,5
gram
eiwitten
7,9
gram
vet
3
gram
verzadigd
3,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,3
gram
meervoudig onverzadigd
22
mg
omega-3
229
mg
omega-6
Vitaminen
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7% ADH)
8,2
mg
nicotinezuur
(51% ADH)
0,6
mg
vitamine B6
(43% ADH)
10
µg
vitamine B9
(5% ADH)
1,6
µg
vitamine B12
(64% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3% ADH)
1,4
µg
vitamine K
(2% ADH)
mineralen
18
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,8
mg
ijzer
362
mg
kalium
24
mg
magnesium
59
mg
natrium
225
mg
fosfor
33
µg
selenium
5,2
mg
zink
 

Bronvermelding update november 2019

Chateaubriand | Wikipedia (EN)