top
Garganelli
Basisbereiding
Garganelli
Garganelli-recepten
Garganelli

Garganelli

Garganelli is een pasta van harde tarwe en eieren, die op een speciale manier gerold wordt, waardoor er ribbels in de breedte worden gevormd.

Deze ribbelpasta onderscheidt zich daarmee van de veelal in de lengterichting geribde buisvormige pastas. In dit artikel leggen we uit hoe de garganelli gemaakt worden.

De gereedschappen die hiervoor nodig zijn, zijn minimaal een deegroller en een boterplankje dat als kammetje (pettine) dienst doet. In plaats van het geribde boterplankje wordt traditioneel een weefraampje gebruikt.

Ceruciaal is het houten rollertje, een glad beuken stokje. Dat wordt er bij geleverd wanneer je een garganelli-set koopt, maar kun je er niet aan komen ? Wat let je om het zelf samen te stellen uit een boterplankje en een stokje dat je bij iedere doe-het-zelf winkel kunt kopen ? Je kunt kiezen uit 10 mm beuken rondhout of zogenaamd (geribd) deuvelhout. Wel even op lengte zagen.

Vanzelfsprekend kun je garganelli ook machinaal maken. Zo zijn er betaalbare aluminium cavaletti molens verkrijgbaar, zoals van het merk CucinaPro. Kosten wel een paar tientjes.

INGREDIËNTEN

200
gram
durummeel (harde tarwe) typo 00
2
 
eieren

HET RECEPT

De voorbereiding

De hoeveelheid in dit recept is goed voor 2-3 personen. Wil je meer pasta maken, hanteer ook dan 1:1 (meel-ei).

Maak met de hand een pastadeeg van de meel en de eieren, en laat dat een half uurtje op een koele plaats rusten, voor je van de deegbal deegvellen draait.

 

De bereiding

Rol het deeg tot (niet te) dunne deegvellen, en snijd daar vierkanten van met een breedte/lengte van 4 centimeter.

Leg telkens een vierkantje op de 'kam', diagonaal geplaatst, met een punt naar je toe. Pak het vierkantje bij één punt en rol het deegvelletje vanuit die punt om het stokje. Doe dat in één vloeiende beweging.

Schuif het buisje van de stok en bepoeder het met bloem. Laat het even drogen, alvorens de buisjes te koken. Daarmee voorkom je dat de buisjes bij het koken dichtklappen.

Bronvermelding update maart 2022