top
Komatsuna
Groente (Brassicaceae)
Komatsuna
 
KOMATSUNA | BRASSICA RAPA PERVIRIDIS
BOVEN: RODE KOMATSUNA ONDER: MISOME (HYBRIDE)

KOMATSUNA 小松菜

Deze in Japan verbouwde mosterdplant (Brassica rapa perviridis of komatsuna) wordt de Japanse mosterd spinazie genoemd.

De plant komt niet in het wild voor, en is vermoedelijk ontwikkeld uit de de Chinese nappakool (Brassica rapa chinensis).

De komatsuna is een snelgroeiende, losse bladkool. Na een week of 5,6 kan hij al geoogst worden. In tegenstelling tot wat vaak wordt geschreven, is het een warmte- en koudebestendige plant, alhoewel de plant tegen al te strenge vorst beschermd dient te worden, en niet van te grote hitte houdt (schiet dan door). De plant wordt circa 50 cm hoog. Hij bloeit van mei tot augustus en is zelfbestuivend. De bloemen zijn tweeslachtig.

Ze worden in ieder groeistadium, vanaf de 5e week geoogst. De komatsuna schiet niet gauw door, waardoor de bladeren tot wel 30 cm kunnen uitgroeien. Naarma de bladeren groter worden, kroezen ze meer en wordt de smaak scherper (mosterd). De lichtgroene, jongere bladeren zijn lepelvormig, en mals, en hebben een zeer lichte mosterdsmaak. Naast de groene komatsuna is er een rode variëteit.

De Misome is een kruising van de komatsuna en de tatsoi, heeft een sterk gekroesd blad. De Senposai is een kruising van komatsuna en witte kool, heeft een zoete smaak, en de malsheid van komatsuna-blad, waardoor zeer geschikt voor salade. De bladeren van de sensopai zijn heel erg groot. Beide hybriden zijn recent in Japan ontwikkeld.

VERKRIJGBAARHEID EN AANKOOP

De komatsuna is geen algemeen voorkomende groente in het Nederlandse schap, anders als paksoi, hoewel de kool in het gematigd Nederlandse klimaat uitstekend zou gedijen. Wanneer een recept er naar vraagt, kan komatsuna vervangen worden door echte spinazie. Dan mis je wel de frisse, milde mosterdtonen.

Naast Komatsuna-cress, is komatsuna ook gedroogd verkrijgbaar. Wordt in Japan gebruikt in ohitashi (spinazie-salade) en in roerbakgerechten. Gedroogde komatsuna neemt snel water op, en wordt daarom last-minute droog toegevoegd met gesneden slaui aan misosoep of dashi.

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Komatsuna kan vrijwel het hele jaar door gezaaid en geoogst worden. Bewaar de bladeren hooguit een week in de groentenla of open plastic in de koelkast.

Culinair gebruik en bereiding

Het lekkerst zijn de wat jongere, lepelvormige bladeren, de scheuten en de bloemen voor in een salade (rauw). De steeluiteinden kunnen iets bitter zijn, maar zijn uitstekend om gekookt of geroerbakt te worden. Wanneer je komatsuna sauteert, zal de groente het vocht waarin je dat doet (bouillon of soja) opnemen.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
7-9 minuten
roerbakken
3-5 minuten
stomen
ca 10 minuten
 

Oorsprong en verspreiding

Komatsuna, een van oorsprong Japanse koolvariëteit, was uitgesproken populair tijdens het Edo-tijdperk in Komatsugawa, waarnaar de groente is vernoemd.

De belangrijkste teeltgebieden buiten Japan zijn Taiwan en Korea.

Taalkundige aspecten, etymologie

Komatsuna is vernoemd naar het Japanse dorp Komatsugawa.

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Komatsuna is rijk aan vitamine K en calcium, en bevat meer Vitaminen C en beta-caroteen dan spinazie.

Samenstelling per 100 gram rauw product

14
kcal
(58,6 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
2,4
gram
koolhydraten
1
gram
zetmeel
2
gram
waarvan suikers
1,9
gram
vezels
0,2
gram
vet
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
Vitaminen
259
µg
vitamine A
(32,4% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9,1% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
1
mg
nicotinezuur
(6,3% ADH)
0,3
mg
pantotheenzuur
(5% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7,1% ADH)
110
µg
foliumzuur (B9)
(55% ADH)
18
mg
choline
 
39
mg
vitamine C
(48,8% ADH)
0,1
mg
vitamine E
(0,8% ADH)
210
µg
vitamine K
(280% ADH)
mineralen
170
mg
calcium
0,1
mg
koper
2,8
mg
ijzer
500
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,1
mg
mangaan
15
mg
natrium
45
mg
fosfor
1
µg
selenium

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Mizuna | Wikipedia (EN) Brassica rapa perviridis | Useful tropical plants Brassica rapa perviridis | Plants for a future Komatsuna, know what you eat | CalorieSlism