top
Paksoi
Groente (Brassicaceae)
PAKSOI
 
PAKSOI - Brassica rapa tsoi sim

PAKSOI EN TATSOI

Paksoi en tatsoi behoren tot de Brassica rapa, een grote familie met snelgroeiende kolen en rapen. Paksoi (Brassica rapa var. chinensis) is een langwerpige, open kool met witte bladstelen en groene bladeren.

De bereiding

De bladsteel van beide kolen is sappig, en het blad zo zacht, dat het uitstekende kolen zijn voor gebruik in roerbakgerechten, die zelfs rauw gegeten kunnen worden.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
5-7 minuten
roerbakken
5-8 minuten
stomen
ca 10 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar bladkool ongesneden zeker een week in de groentenla of open plastic in de koelkast. Gesneden kool is kort houdbaar.

Oorsprong en verspreiding

Paksoi wordt in China verbouwd sinds de 5e eeuw en in Europa sinds de achttiende eeuw. De groente is het hele jaar merendeels uit kas-teelt verkrijgbaar.

Taalkundige aspecten, etymologie

VERTALING PAKSOI

engels
 
paksoi,
chinese mustard
frans
 
italiaans
 
spaans
 
chinees
bai cai 油菜
kantonees
baak choi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Paksoi is nitraatrijk. Het Voedingscentrum adviseert om niet vaker dan twee maal per week nitraatrijke groenten te eten. Zie informatieblad nitraat.

Vitamine C en antioxidanten kunnen de vorming van nitriet en nitrosamines in het lichaam gedeeltelijk remmen en eventuele schadelijke gevolgen van nitriet in het lichaam beperken.

Samenstelling per 100 gram rauw product

13
kcal
( 54,4 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
2,18
gram
koolhydraten
1,18
gram
waarvan suikers
½
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
76
mg
omega-6

Vitaminen
1340
µg
vitamine A
0,04
mg
vitamine B1
½
mg
vitamine B3
0,2
mg
vitamine B6
66
µg
vitamine B9
45
mg
vitamine C
0,1
mg
vitamine E
45,5
µg
vitamine K

mineralen
105
mg
calcium
0,8
mg
ijzer
252
mg
kalium
19
mg
magnesium
65
mg
natrium
37
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nitriet | Voedingscentrum (website) Veggipedia | Online groenten- en fruitencyclopedie Nutritiondata paksoi | Nutrition data laboratory USDA (website)