top
Tatsoi
Groente (Brassicaceae)
TATSOI
 
TATSOI - Brassica rapa TSOI SAM

TATSOI

Paksoi en tatsoi behoren tot de Brassica rapa, een grote familie met snelgroeiende kolen en rapen. Tatsoi (Brassica rapa naronosa) is de platte variant, ook wel Chinese, vlakke kool genoemd.

Tatsoi groeit in een rosettevorm. Het is een snelle groeier, die al na een week of vier (volgroeid) geoogst kan worden, en vorstbestendig is (-10°). De vaak donkergroene bladeren hebben de vorm van een Aziatische lepel

Heel populair zijn de baby-tatsoi en de mini-tatsoi. Variëteiten zijn de Crimson en de Sangria, met ronde, donkerrode bladeren en de Tersus, een snelle groeier vooral gebruikt als spruitgroente.

Practische zaken

Aankoop en verkrijgbaarheid

Tatsoi is het hele jaar door verkrijgbaar. Wanneer de tatsoi bloemen heeft, is de plant gericht op vermeerdering, en smaken de bladeren bitterder, en zijn ook taaier, vooral de nerven zijn dat. Vermijd daarom bloeiende tatsoi.

De bereiding

Omdat tatsoi op de grond groeit, is het raadzaam de bladeren zorgvuldig te wassen.

De bladsteel van tatsoi is sappig, als van paksoi, en het blad is zacht. De bladeren worden van de kool gehaald om te bereieden, de kool wordt niet in zijn geheel gegeten. Vooral de jongere bladeren zijn uitstekend rauw te eten, in een salade te verwerken. Combineert goed met frisse smaken als appel, mint en venkel. De bloemknoppen zijn (wel) eetbaar.

 

Wanneer je het warm bereid, gedraagt tatsoi zich als spinazie, slinkt snel. De smaak is iets pittiger (het is tenslotte familie van de mosterd) dan die van spinazie. Combineert daarom goed met paddestoelen, zeewier, stoofvlees en Jacobsschelpen.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
5-7 minuten
roerbakken
5-8 minuten
stomen
ca 10 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Bewaar bladkool ongesneden zeker een week in de groentenla of open plastic in de koelkast. Gesneden kool is kort houdbaar.

Oorsprong en verspreiding

Deze van oorsprong Chinese koolsoort is vooral in Japan en Korea erg populair. Tatsoi groeit over het hele noordelijk halfrond.

Taalkundige aspecten, etymologie

De naam tatsoi is uit het Chinees, een samenvoeging van plat (ta) en kool (choi).

VERTALING TATSOI

engels
tatsoi, spinach mustard
frans
 
italiaans
 
spaans
 
duits
tatsoi, rosetten bockchoy
arabisch
 
hindi (india)
 
indonesisch
 
japans
ta sai
vietnamees
 
chinees
ta (ke) chai 塌棵菜
kantonees
tai (gu) choi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Tatsoi is rijk aan Vitaminen (A, C en K) en mineralen, en is nitraatrijk. Het Voedingscentrum adviseert om niet vaker dan twee maal per week nitraatrijke groenten te eten. Zie informatieblad nitraat.

Vitamine C en antioxidanten kunnen de vorming van nitriet en nitrosamines in het lichaam gedeeltelijk remmen en eventuele schadelijke gevolgen van nitriet in het lichaam beperken.

Samenstelling per 100 gram rauw product

13
kcal
( 54,4 kJoule)
1,5
gram
eiwitten
2,18
gram
koolhydraten
1,18
gram
waarvan suikers
½
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
0,1
gram
meervoudig onverzadigd
76
mg
omega-6

Vitaminen
1340
µg
vitamine A
0,04
mg
vitamine B1
½
mg
vitamine B3
0,2
mg
vitamine B6
66
µg
vitamine B9
45
mg
vitamine C
0,1
mg
vitamine E
45,5
µg
vitamine K

mineralen
105
mg
calcium
0,8
mg
ijzer
252
mg
kalium
19
mg
magnesium
65
mg
natrium
37
mg
fosfor
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Tatsoi | Specialty produce Tatsoi | Wikipedia (DU/EN) Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nitriet | Voedingscentrum (website) Veggipedia | Online groenten- en fruitencyclopedie Nutritiondata paksoi | Nutrition data laboratory USDA (website)