top
Mottenboon
Peulvruchten (Fabaceae)
MOTTENBOON
 
MOTTENBOON | VIGNA ACONITIFOLIA

MOTTENBOON

De mottenboon (Vigna aconitifolia) is een plant uit de vlinderbloemenfamilie Fabaceae, die net als de rijstboon te zeer ondergewaardeerd is.

Het geslacht Vigna omvat 90 soorten planten, waaronder de azuki en de mungboon. Deze beide beheersen de markt. Voor gewassen als de mottenboon en de rijstboon is nauwelijks plaats, hoewel beide eveneens zeer eiwitrijk zijn en groeikansen hebben waar andere gewassen het moeilijk hebben.

De mottenboon bijvoorbeeld is bestand tegen droge, hete omstandigheden en groeit in droge en semi-droge gebieden. De optimale temperatuur voor de mottenboon is 24-32°, maar hij hij kan goed tegen hogere temperaturen. Hij verkiest een zandige ondergrond, maar redt zich uitstekend in andere bodemsoorten. Zij karakteristieke vorm maakt hem heel geschikt om geplant te worden tegen erosie, en vooral in gebieden waar droge en natte perioden elkaar afwisselen. De plant behoeft nauwelijks irrigatie.

De mottenboon behoort net als de hiervoor genoemde bonensoorten en de urdboon tot het taxon Ceratotropis. De stam van de mottenboon is nauwelijks een halve meter hoog, maar de takken reiken wel 1 meter 5 ver. Zij houden de ondergrond vochtig, door de verdamping te belemmeren.

De bloemen van de mottenboon zijn helder geel. De peulen zijn relatief klein, zeker voor een Vigna, 5 cm slechts, en bevatten 4-9 zaden. Deze zijn zeer eiwitrijk (tussen 20 en 25%).

AANKOOP

Verse azukibonen zie je in West-Europa nauwelijks. Het aanbod aan gedroogde en ingeblikte azukibonen is ruim. Gedroogde adukibonen van Nieuwe band kosten circa &euro 4,00 per kilo (omgerekend).

Culinair gebruik en bereiding

Behalve de peulen en de zaden worden ook de jonge scheuten (kiemgroente) gegeten. De boon wordt gebruikt zoals de mungboon, en wordt ook tot meel vermalen voor de bereiding van ongegist brood.

Oorsprong en verspreiding

De mottenboon komt van oorsprong uit India, Pakistan en Myanmar, en wordt daar sinds het begin van de jaartelling verbouwd.

De mottenboon wordt behalve op het Indiaas subcontinent in Thailand en elders in Azië verbouwd, en daarbuiten, in delen van Afrika (Sudan, Somalië Eritrea en Botswana), de Verenigde Staten en Cuba. De productie bedraagt wereldwijd 2 miljoen ton, waarvan het leeuwendeel in India wordt verbouwd .

De mottenboon is erg populair in Maharashtra.

Taalkundige aspecten, etymologie

Het woord matboon of matkiboon verwijst naar de groeiwijze, die als een deken over de grond ligt. Waarom hij Turkse gram heet, is onduidelijk.

VERTALING MOTTENBOON

engels
moth-, matbean
frans
haricot mat
italiaans
 
spaans
 
 
duits
mattenbohne
hindi (india)
matki
indonesisch
 
japans
 
vietnamees
Đậu bướm
chinees
 
kantonees
 

TOEKOMSTPERSPECTIEF VOOR DE MOTTENBOON

De mottenboon is één van de weinige gewassen die gedijen in droge omstandigheden.

Dat maakt de boon uitermate geschikt om verbouwd te worden in droge en semi-droge gebieden in Azië en Afrika. De groeiwijze maakt het oogsten echter niet bepaald simpel, en er is weinig informatie beschikbaar over de teelttechniek. Dat belemmert een vooralsnog de expansie van de mottenboon.

In India zijn al verbeterde variëteiten ontwikkeld, maat dat is slechts een begin.

RECEPTEN

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samenstelling per 100 gram rauw product

343
kcal
(1435 kJoule)
23
gram
eiwitten
61,5
gram
koolhydraten
1,6
gram
vet
16
mg
omega-3
42
mg
omega-6
Vitamines
10,6
µg
vitamine A
(1,3% ADH)
0,6
mg
vitamine B1
(54,5% ADH)
0,1
mg
vitamine B2
(7,1% ADH)
2,8
mg
nicotinezuur
(17,5% ADH)
1,5
mg
pantotheenzuur
(25% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(28,6% ADH)
649
µg
foliumzuur (B9)
(324,5% ADH)
4
mg
vitamine C
(5% ADH)
Mineralen
150
mg
calcium
0,7
mg
koper
10,9
mg
ijzer
1191
mg
kalium
381
mg
magnesium
1,8
mg
mangaan
30
mg
natrium
489
mg
fosfor
8,2
µg
selenium
1,9
mg
zink

Bronvermelding update oktober 2019

Vigna aconitifolia | Wikipedia (EN/DU) naam | P.C.M. Jansen, 2006, via Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen Moth bean | NIAS Genebank Mothbeans, raw, know what you eat | USDA nutrient database release 27