top
Zwartoogboon
Peulvruchten (Fabaceae)
ZWARTOOGBOON
 
ZWARTOOGBOON | VIGNA UNGUILACATA SUBSP UNGUILACATA
BLACK EYED PEAS

ZWARTOOGBOON

De zwartoogboon (Vigna unguiculata ssp unguiculata) is een taxon van de Vigna unguiculata (wilde ogenboon), en vormt net als de kousenband lange bonen. Hij wordt vooral voor de zaden verbouwd.

Beide taxa behoren tot het Vigna-ras, een klimmende plant uit de vlinderbloemenfamilie Fabaceae. De zwartoogboon groeit zonder geleid te hoeven worden rechtop, en wordt zo'n 80 cm hoog. De bloemen zijn wit, roze of lavendelkleurig. De zaden zijn gewoonlijk groen, en wit tot crème-wit met een zwarte oog wanneer ze gedroogd zijn. Wanneer de zaden rijp zijn, worden ze met (lucht)druk uit de dan droge droge boon geschoten.

Vroege cultivars kunnen al binnen 90 dagen na het inzaaien geoogst worden, maar late cultivars pas na 240 dagen. De planten dragen meestal tegelijk bloemen en peulen, waardoor ze in de regel met de hand geplukt moeten worden.

AANKOOP

De bonen (zaden) zijn algemeen verkrijgbaar, zowel in gedroogde vorm als in conservenvorm.

Minder algemeen zijn verse peulen en verse zaden. Bewaar de verse peulen koel bij 8°, dan blijven ze tot wel 4 weken goed, verse bonen (zonder de beschermende peul) zijn minder goed houdbaar, circa een week.

Culinair gebruik en bereiding

De bladeren worden gekookt gegeten, en wanneer ze gedroogd worden om bewaard te worden, vaak eerst gekookt. De zaden worden veelal in gedroogde vorm aangeboden. Deze moeten eerst tenminste 8 uur geweekt worden, alvorens gekookt te kunnen worden. Kooktijd na weken: 1-1,5 uur.

Oorsprong en verspreiding

De wilde ogenboon groeide in het Vroeg-Pleistoceen in de toen vochtige gebieden van tropisch Afrika, zoals het huidige Kameroen. De plant paste zich nog tijdens het Pleistoceen aan droger omstandigheden aan, over een uitgestrekt gebied dat van Congo tot Ethiopië reikte en tot aan het stroomgebied van de Zambesi in Transvaal.

Men neemt aan dat de wilde ogenboon tegelijkertijd op natuurlijke wijze evolueerde onder invloed van klimatologische veranderingen en door cultivatie, over het gehele Afrikaanse continent.

De plant is vanuit Afrika in Zuid-oost-Azië terecht gekomen en naderhand, in de 17e eeuw in de verenigde Staten, waar hij heel populair is, net als de hip-hop-band die naar de zwartogboon is genoemd, 'The black eyed peas'. De boon zelf is er vooral in de zuidelijke staten geliefd, waar hij staat voor voorspoed en altijd op nieuwsjaarsdag wordt gegeten. Dat is ook gebruik op Rosh hashana, het Joodse nieuwjaar, overigens in concurrentie met andere gelukbrengende groenten, waaronder dadels.

Op de Antillen worden de bonen gebruik voor kala, Antilliaanse falafel. In Afrika eet men behalve de bonen ook de nog jonge bladeren van de plant. Deze zijn de calorierijkste plantaardige eiwitbron ter wereld.

Taalkundige aspecten, etymologie

Unguiculata betekent 'met een kleine klauw'.

VERTALING ZWARTOOGBOON

engels
black eyed pea
frans
haricot à l'oeuil noir, niébé
italiaans
fagiolo dall'occhio nero
spaans
caupí, frijole de carita
duits
kundebohne, kuherbse
india
chauli
indonesisch
kacang tunggak
japans
sasage
vietnamees
Đậu đũa
chinees
jiang dòu 長豇豆
kantonees
zhang dau
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

De peulen bevatten veel vitamine B, vooral foliumzuur. De bladeren zijn zeer eiwitrijk, vergelijkbaar met lupine.

Samenstelling per 100 gram rauw product

336
kcal
(1405 kJoule)
23,5
gram
eiwitten
60
gram
koolhydraten
10,6
gram
vezels
6,9
gram
waarvan suikers
1,3
gram
vet
0,3
gram
verzadigd
0,1
gram
enkelvoudig onverzadigd
½
gram
meervoudig onverzadigd
199
mg
omega-3
343
mg
omega-6
Vitamines
16,5
µg
vitamine A
(2,1% ADH)
0,9
mg
vitamine B1
(81,8% ADH)
0,2
mg
vitamine B2
(14,3% ADH)
2,1
mg
nicotinezuur
(13,1% ADH)
1,5
mg
pantotheenzuur
(25% ADH)
0,4
mg
vitamine B6
(28,6% ADH)
633
µg
foliumzuur (B9)
(316,5% ADH)
1,5
mg
vitamine C
(1,9% ADH)
0,4
mg
vitamine E
(3,3% ADH)
5
µg
vitamine K
(6,7% ADH)
Mineralen
110
mg
calcium
0,8
mg
koper
8,3
mg
ijzer
1112
mg
kalium
184
mg
magnesium
1,5
mg
mangaan
16
mg
natrium
424
mg
fosfor
9
µg
selenium
3,4
mg
zink

Bronvermelding update oktober 2019

Black eyed pea (Vigna unguiculata) | Wikipedia (EN) Vigna unguiculata | Climbers, University of Michigan Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis | T.K. Lim Edible medicinale and non-medicinal plants, vol2 Fruits, 2012 Springer Dordrecht, ISBN 978-94-007-5653-3 Vigna unguiculata ssp. sesquipedalis | FAO Ecocrop Vigna unguiculata ssp unguiculata| Center for new crops, Purdue University Vigna unguiculata | M. Brink, 1989, Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen Black eyed peas, nutritionfacts (voedingswaarde) | Nutritiondata.self.com Vigna unguiculata | R. Madamba, 1989 Prota4U, Plant resources of Tropical Africa, Wageningen