top
Scifoluti
Pasta lisce
SCIFOLUTI
 
Garganelli ©2013

SCIFOLUTI

GEKRUIDE PASTA LISCE

Scifoluti is een minder bekende gerolde pasta. Net als garganelli wordt deze 'pasta corte' van het type penne lisci, gemaakt door vierkantjes pasta met een dun stokje over hun diagonaal uit te rollen. Echter niet zoals garganelli over een kam.

Deze gladde pastarolletjes uit Romagno hebben als nadeel ten opzichte van garganeli en een andere variant , de fischione, dat het oppervlak glad is en de saus niet vasthoudt. Dat heeft consequenties voor de toepassing, want de rolletjes zijn te dun om te vullen. Traditioneel wordt de scifoluti daarom zelf op smaak gebracht, met nootmuskaat en parmigiano, Parmesaanse kaas.

INGREDIËNTEN

400
gram
tarwebloem
4
 
eieren
50
gram
parmigiano raggiano grattugiato
 
 
nootmuskaat
 
 
pecorino grattugiato
 
 
kaneel

HET RECEPT

De voorbereiding

Maak een pastadeeg van de bloem, de eieren, de nootmuskaat en de geraspte Parmesaanse kaas.

Laat het deeg rusten, alvorens het dun uit te rollen en in vierkanten te snijden.

De bereiding

Snijd het deeg in vierkanten van 4x4 of 5x5 cm. Rol deze met behulp van een dun stokje (ø1cm) over hun diagonaal, en druk de randen aan.

Bestuif ze met bloem en laat ze drogen.

Kook de scifoluti in water 'al dente' en maak ze op smaak met geraspte kaas en wat kaneel.

Bestrooi de scifoluti eventeel met wat suiker, of doe er wat boter op en gratineer ze in de oven.

Bronvermelding update oktober 2019

Scifuloti | Alimentaria Scifoluti | O.Z. de Vita, Encyclopedia of pasta, 2009 The Regents of the University of California, ISBN 978-0-520-25522-7