top
Spruitjes
Groente (Brassicaceae)
SPRUITKOOL
OVERZICHT
GROENE SPRUITJES - Brassica oleracea gemmifera

SPRUITKOOL

Spruitkool behoort tot de Brassica oleracea, een grote familie kolen en rapen. Spruitkool of spruitjes (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) werd in 1821 voor het eerst in de omgeving van Brussel geteeld en wordt in Europa al snel een belangrijke wintergroente. De oorspronkelijke naam is "Choux de Bruxelles".

Naast de overbekende groene spruitjes zijn er mildere paarse spruitjes, die al veel langer zeer populair zijn in Engeland, waar ze van oktober tot februari algemeen verkrijgbaar zijn. In ons land verovert de paarse spruit terrein, maar zie je hem nog maar sporadisch in het biologische schap (ecoville).

Zelfs voor de spruitjeshaters zijn de toppen van de spruitkool, de spruittoppen, een openbaring. Ze zien er fantastisch uit en vereniging qua smaak de friisse zoetheid van voorjaarskool met de beleving van spruitjes, zònder de zwaveltonen van de eigenlijke spruitjes. Kort koken is genoeg om malse kool te krijgen. Hoewel je ze in Nederland nog nauwelijks ziet, zijn 'sprout-tops' in Engeland 'hot-top'.

Culinair gebruik en bereiding

Spruitjes worden geschild, door eerst de aanhechting aan de stronk weg te snijden en vervolgens de buitenste bladeren te verwijderen. Door - alleen - van grotere spruiten de aanhechting in te snijden, verkort je de kooktijd, en voorkom je dat spruitjes door te lang koken papperig worden, of door te kort koken het hart ongaar. Zie de doorsnede van het spruitje. Onderstaande bereidingstijden zijn bereidingstijden voor grote spruiten, voor kleine spruitjes wodt de bereidingstijd (minstens) gehalveerd. Bij 3 minuten kooktijd bijvoorbeeld zijn kleine spruitjes heerlijk 'al dente'.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
8-10 minuten
roerbakken
ca 10 minuten
stomen
10-15 minuten
smoren
10-15 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Spruitjes kun je in een netje of een open zak tot maximaal een week in de koelkast bewaren. Spruitjes kun je ook invriezen, maar dan wel eerst 3-4 minuten blancheren. Dan kun je ze in een goed gesloten plastic bakje of zakje tot 12 maanden in de diepvries bij minimaal -18° bewaren.

Oorsprong en verspreiding

Waarschijnlijk werden de voorlopers van de huidige spruitjes in het oude Rome gecultiveerd. De eerste spruitjes in België zijn er al in de 13e eeuw, aldus de Oxford companion of food.

De eerste schriftelijke vermelding is een verslag van een bruiloftsfeest op het Bourgondische hof in Lille in de 15e eeuw. Tijdens de 16e eeuw verspreid de spruitkool ook naar Zuid-Nederland, en later naar Frankrijk en Engeland.

In ons land is spruitkool een belangrijk vollegrondsgroentegewas en wordt voornamelijk in Zuid-Holland geteeld. Daarnaast komt teelt voor in Flevoland, Zeeland en Noord-Brabant.

Taalkundige aspecten, etymologie

VERTALING SPRUITJES

engels
brussels sprouts
frans
choux de bruxelles
italiaans
cavolini di bruxelles
spaans
coles de bruselas
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Samen met broccoli zijn spruitjes de belangrijkste bron van glucosinolaten. Behalve dat deze stoffen zouden beschermen tegen kanker, lijken ze het lichaam te helpen te ontgiften. Spruitjes en spruittoppen zijn zeer vitaminerijk, met name aan vitamine C en K, dat ontstekingsremmend is en tezamen met calcium helpt botontkalking te voorkomen.

De term "spruitjeslucht" slaat op de typerende geur die blijft hangen als spruitjes (of andere koolsoorten) lang gekookt worden. Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen, zoals H²S.

In spruittoppen ontbreekt deze.

Samenstelling per 100 gram rauw product

43
kcal
( 179,9 kJoule)
3,4
gram
eiwitten
9
gram
koolhydraten
2,2
gram
waarvan suikers
0,3
gram
vet
0,1
gram
verzadigd
0,2
gram
meervoudig onverzadigd
-
mg
omega-3
99
mg
omega-6
45
mg
cholesterol
Vitaminen
251,3
µg
vitamine A (31% ADH)
0,1
mg
vitamine B1 (9 % ADH)
0,7
mg
vitamine B3 (4 % ADH)
0,2
mg
vitamine B6 (14 % ADH)
61
µg
vitamine B9 (31% ADH)
1
µg
vitamine B12 (40 % ADH)
85
mg
vitamine C (106 % ADH)
0,9
mg
vitamine E (8 % ADH)
177
µg
vitamine K (236 % ADH)
mineralen
42
mg
calcium
0,1
mg
koper
1,4
mg
ijzer
389
mg
kalium
23
mg
magnesium
0,3
mg
mangaan
25
mg
natrium
69
mg
fosfor
1,6
µg
selenium
0,4
mg
zink
 

Bronvermelding update maart 2020

Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts bussels sprouts | Nutritiondata.self.com Veggipedia spruitjes | Online groenten- en fruitencyclopedie Sprouttops good for you! | Guardian dec 2013