top
Witte kool
Groente (Brassicacea)
WITTE KOOL
RECEPTEN
WITTE KOOL - Brassica oleracea var. alba

WITTE KOOL

Witte kool (Brassica oleracea var alba) is één van de oudste koolsoorten uit de familie Brassica oleracea. Het is net als rode kool en savooiekool een sluitkool, met een stevige, ronde krop. De smaak is neutraal, maar minder zacht dan de smaak van spitskool. Verse kool is er van mei tot oktober.

Witte kool is eigenlijk lichtgroen van kleur, soms zelfs donkerder en blauw-groen. Deze groene kleur wordt veroorzaakt door fotosynthese onder invloed van licht. Vandaar dat de bladeren in het hart van de kool bleker zijn. Witte kool is verkrijgbaar vanaf juli (vroege teelt) tot en met maart (late teelt). Dankzij de teelt van verschillende rassen is witte kool bijna het hele jaar door beschikbaar. Wittekool om zuurkool. van te maken komt meestal uit de herfstteelt.

De bereiding

Verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool in kwarten. Verwijder de stronk, en snijd de resterende kool in reepjes. Omdat de bladeren dikker zijn dan die van spitskool, is de bereidingstijd iets langer. Onderstaande bereidingstijden zijn gebaseerd op gesneden kool.

BEREIDINGSTIJDEN (KOOKTIJDEN)

koken
10-15 minuten
roerbakken
6-8 minuten
stomen
15-20 minuten
smoren
min 15 minuten
 

Houdbaarheid (bewaaradvies)

Spitskool kun je gemakkelijk maandenlang bewaren buiten de koelkast op een koele plaats (12-15°) . Op dat principe is het inkuilen vanb kolen gebaseerd. Eenmaal aangesneden is de houdbaarheid beperkter, doe je er goed aan het resterend stuk in de koelkast te bewaren. Je kunt wittekool ook uitstekend invriezen, nadat je hem hebt versnipperd en kort (rond twee minuten) hebt geblancheerd.

Oorsprong en verspreiding

De witte kool werd in Europa ingevoerd vanuit Klein-Azië rond 600 jaar voor Christus. De Romeinen en Grieken teelden veelal niet ronde variëteiten, en aten ze rauw, er van overtuigd dat rauwe kool alcohol absobeert.

De kool is voornamelijk verspreid over Noord-Europa, de kool is immers goed bestand is tegen barre onstandigheden, en via de Zijderoute naar Azië. In China en Zuid-Korea is witte kool standaardvoedsel geworden, in Korea maakt men er onder meer Kimchi van. Belangrijkste teeltgebieden zijn tegenwoordig naast China, Zuid-Korea en Japan dichterbij Rusland, Polen en Italië

In ons land vindt de teelt vanouds voornamelijk plaats in West-Friesland (Noord-Holland). Dit is ook terug te vinden in de rasnamen, zoals in Langendijker Bewaar en Roem van Enkhuizen. Behalve in Noord-Holland vindt er nog teelt plaats in Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling toegepast worden ter voorkoming van aantasting van knolvoet (speelt in Noord-Holland niet).

Taalkundige aspecten, etymologie

Het spreekt voor zich dat de naam spitskool is ontleend aan de spitse vorm van de kool.

VERTALING WITTE KOOL

engels
white cabbage
frans
chou blanc
italiaans
cavolo bianca of cappuccio
spaans
repollo blanco
chinees
ye cai 椰菜
kantonees
yeh choi
 

Gezondheidsaspecten

Voedingswaarde, gezondheidsrisico's

Witte kool bevat net als de andere koolsoorten weinig calorieën (slechts 25 per 100 gram) maar veel vitaminen, vooral vitamine C, vezels en polyfenolen.

Polyfenolen zijn bioactieve stoffen waaraan gezondheidsbevorderende eigenschappen worden toegeschreven. Dankzij hun rol als antioxidanten worden zij vooral genoemd in het kader van de preventie van kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Als gevolg van allerlei omzettingsprocessen komen in het lichaam zogenaamde ‘vrije radicalen’ vrij. Vrije radicalen kunnen schade aanbrengen aan een cel en spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk.

Samenstelling per 100 gram rauw product

25
kcal
( 104,6 kJoule)
1,3
gram
eiwitten
5,8
gram
koolhydraten
3,2
gram
waarvan suikers
0,1
gram
vet
17
mg
omega-6
Vitaminen
32,7
µg
vitamine A
(4% ADH)
0,1
mg
vitamine B1
(9% ADH)
0,2
mg
nicotinezuur
(1% ADH)
0,1
mg
vitamine B6
(7% ADH)
43
µg
vitamine B9
(22% ADH)
36,6
mg
vitamine C
(46% ADH)
0,2
mg
vitamine E
(2% ADH)
76
µg
vitamine K
(101% ADH)
mineralen
40
mg
calcium
½
mg
ijzer
170
mg
kalium
12
mg
magnesium
0,2
mg
mangaan
18
mg
natrium
26
mg
fosfor
0,3
µg
selenium
0,2
mg
zink
 

Bronvermelding update oktober 2020

Morphological characterisation of white head cabbage (Brassica oleracea var. capitata subvar. alba) genotypes in Turkey | Ahmet Balkaya, New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science ISSN: 0114-0671 https://doi.org/10.1080/01140671.2005.9514367 Plant database | The plantlist, Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden Nutritionfacts cabbage | Nutritiondata.self.com Weißkohl | Wikipedia (DU) Veggipedia witte kool | Online groenten- en fruitencyclopedie Witte kool | Ecologisch Leven en Tuinieren