top
Khmeli suneli
Specerijenmengsel
KHMELI SUNELI
 
KHMELI SULENI

KHMELI SUNELI

Voor de Georgische keuken is blauwe fenegriek essentieel. Het mag dan ook niet ontbreken in het kruidenmengsel dat wel de Georgische masala wordt genoemd.

Khmeli wordt onder meer gebruikt in typisch Georgische gerechten als chahohbili (stoofgerecht van kip), satsivi (walnotensaus) en kharcho soep en bonenschotels (het bonenkruid maakt de bonen lichter verteerbaar.

SAMENSTELLING

Wanneer je geen blauwe fenegriek kunt krijgen kun je deze vervangen door 1 eetlepel gewone fenegriek, aangevuld met 1 theelepel fenegriekblad, dit omdat fenegriek bitterder en scherper is dan blauwe fenegriek, maar de aroma's van fenegriek niet gemist kunnen worden in dit mengsel.

De samenstelling van de khmeli gaat uit van verse, d.w.z geurige kruiden en zaden, die tezamen gemalen worden met de Bamix of een koffiemaler. De gemalen khmeli kan in een pot met schroefdop worden bewaard. Doe dat op een donkere plaats en gebruik wanneer het kan een pot van donker glas. Laat gemalen kruiden nooit langer dan 3 maanden staan, of maak ze in aangepaste hoeveelheden per keer.

Ingrediënten

2
tl
gedroogde majoraan

2
tl
gedroogde dille

2
tl
gedroogd bonenkruid

2
tl
gedroogd mintblad

2
tl
gedroogde peterselie

1
el
blauwe fenegriek

1
el
gemalen koriander

2
el
saffraan of Afrikaantje

1
tl
gemalen zwarte peper

2
 
verkruimelde laurierbladeren

Bronvermelding update maart 2020

Georgian recipes | A true taste of Georgia